Eργαλεία-Τεχνικές

Χρησιμοποιούμε τα παρακάτω εργαλεία για τις μελέτες μας:

1. Μοντέλο χρόνιου εγκεφαλικού σε πειραματόζωα μέσω του μοντέλου απόφραξης της μέσης εγκεφαλικής αρτηρίας (fMCAo).

Στην Ομάδα μας έχουμε στήσει και χρησιμοποιούμε σε σταθερή βάση το μοντέλο fMCAo σε επίμυες. Το μοντέλο περιγράφεται λεπτομερώς αλλού (Lourbopoulos et al, Journal of Cerebral Blood Flow Metabolism 2017, doi: 10.1177/0271678X16660986).

Το αναλυτικό πρωτόκολλο υποστήριξης των πειραματοζώων μετά από πειραματικό εγκεφαλικό (“mouse Stroke-Unit”) μπορείτε να το βρείτε εδώ.

2. Ολοκληρωμένη και λεπτομερής πλατφόρμα νευροσυμπεριφορικής μελέτης

Αναπτύξαμε και χρησιμοποιήσαμε μια λεπτομερή κλίμακα νευρολογικών εγκεφαλικών επεισοδίων, που ονομάζεται "πειραματική κλίμακα εγκεφαλικού επεισοδίου" (Experimental Stroke Scale, ESS) και χωρίζεται σε 2 τμήματα, το εστιακό (focal Experimental Stroke Scale, fESS) που εντοπίζει εστιακά νευρολογικά ελλείμματα, και το γενικό (general Experimental Stroke Scale, gESS) που εντοπίζει διάχυτα μη-νευρολογικά σημεία νόσησης. Η κλίμακα παρέχει βαθμολογίες που είναι σε εύρος αριθμητικά - υπό συνθήκες - παρόμοιες με αυτές της NIHSS που χρησιμοποιείται για εγκεφαλικό επεισόδιο στον άνθρωπο. Για παράδειγμα, η βαθμολογία 22 ισούται τόσο στον άνθρωπο όσο και στα ποντίκια με ένα σοβαρό και εκτεταμένο εγκεφαλικό επεισόδιο του ημισφαιρίου.
Η ESS έχει εξαιρετική ευαισθησία και ειδικότητα για την ανίχνευση νευρολογικών βλαβών σε ποντίκια έως και τουλάχιστον 6 μήνες (180 μέρες) μετά το εγκεφαλικό επεισόδιο:

Μπορείτε να βρείτε και να κατεβάσετε την κλίμακα εδώ.

Λεπτομερή ανάλυση συμπεριφοράς μετά από πειραματικό εγκεφαλικό με το πρόγραμμα Noldus XT Ethovision. <https://www.noldus.com/ethovision-xt>

Χρησιμοποιούμε τα ακόλουθα τεστ συμπεριφοράς, από την οξεία έως και την χρόνια φάση μετά το εγκεφαλικό (σύνδεσμοι για βίντεο και οδηγίες για κάθε τεστ):
• open field,
• novel recognition object,
• cylinder test,
• corner test,
• tail-suspension test,
• elevated plus maze,
• ladder rag walking test,
• adhesive-removal test.
Επίσης, αναπτύσσουμε νέα ή τροποποιούμε υπάρχοντα τεστ συμπεριφοράς για να εξυπηρετήσουμε τις ανάγκες της έρευνάς μας.

3. Υπερηχογράφημα καρδιάς πειραματοζώων μετά από πειραματικό εγκεφαλικό

4. Μοριακή ανάλυση

Χρησιμοποιούμε καθιερωμένες μοριακές τεχνικές όπως Western blot, PCR και τεχνικές Multiplex, ανάλογα με τα ερωτήματα και τις ανάγκες μας.

5. Μικροσκοπία πολλαπλών ανοσοφθορισμών

Η λεπτομερής ανάλυση των εγκεφάλων και νωτιαίων μυελών βασίζεται σε τεχνικές πολλαπλού ανοσοφθορισμού, οπτικής μικροσκοπίας (ιστοχημεία/ανοσοϊστοχημεία) καθώς και συνεστιακής μικροσκοπίας. Η πλήρης επεξεργασία των ιστών (fresh frozen ή crystat sectioning) και η  ιστοχημική-, ανοσοϊστοχημική- ή ανοσοφθοριζουσα- χρώση λεπτών τομών ιστού γίνεται στο Εργαστήριό μας. 

Η Μικροσκοπία στηρίζεται σε ένα μικροσκόπιο Leica με 4 φίλτρα (dapi, FITC, TxRed, FarRed) και μονόχρωμη κάμερα με δυνατότητα FarRed ανάλυσης. Το Μικροσκόπιο και τα φίτρα του αναβαθμίστηκαν πρόσφατα με in domo κατασκευή των κύβων-φίλτρων (3D printining), σε συνεργασία με τη Σχολή Μηχανολόγων Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου (Εργαστήριο Αν.Καθ. Β.Σπιτά).

6. Κυτταρικές καλλιέργειες

Μελετάμε in vitro μακροφάγα, μικρογλοία και λεμφοκύτταρα κάτω από διαφορετικές συνθήκες μετά από εγκεφαλικό. Χρησιμοποιούμε μοριακούς προσδιορισμούς και ανοσοφθορισμό.

Υπεύθυνος Επικοινωνίας #1

Αθανάσιος Λουρμπόπουλος
e-genius.gr ...intelligent web software